Általában véve az ízületi diszpláziák az ízületek örökletes jellegű megbetegedései, amelyek…

Diszplázia vizsgálatok

Általában véve az ízületi diszpláziák az ízületek örökletes jellegű megbetegedései, amelyek hátterében a fokozott növekedési erély is genetikusan kódolt, és a kialakulásukra egyértelműen hatással vannak a tartási és takarmányozási körülmények. Mai ismereteink szerint a túlzott energia bevitelfelelős leginkább a táplálási hibák közül, szemben a korábbi felfogással, amelyben a fehérje, - ásványi anyag, vagy a vitamin túladagolást hibáztatták.

Tekintettek arra, hogy a csípő és könyök ízületi diszplázia örökletes fejlődési rendellenességek, amelyek kifejlődve tartós egészségkárosodáshoz vezetnek, esetükben gyakran a műtéti ellátás sem hoz teljes gyógyulást, ezért kiemelten fontos az érintett fajtáknál, az ezek megállapítására alkalmas szűrővizsgálatok végzése, különösen a tenyészállatok esetében.

Rendelőintézetünkben ezek a vizsgálatok több mint másfél évtizedre tekintenek vissza. A vizsgálati és bírálati rendszer legrégebben és legnagyobb számban a németjuhász fajtánál működik. A Hunnia Németjuhászkutya Egyesülettel együttműködési szerződés keretében a tagok részére kedvezményesen történnek ezek a vizsgálatok.

A szűrővizsgálatokat más fajtákra vonatkozóan is végezzük. Ilyen vizsgálatok igénye esetén célszerű előzetesen az egyes fajtaklubok előírásairól tájékozódni, mivel nem egységesek a különböző fajtákra vonatkozó szempontok. Ma már többnyire a csípő és a könyök együttes vizsgálatát kérik, de van olyan fajta, ahol csak a csípő, más esetben a vállízület és a gerinc vizsgálata is szükséges. Nem egységes az életkorra vonatkozó elvárás a fajtakluboknál a végleges vizsgálatra vonatkozóan, de különböző eljárást alkalmaznak bírálatokkal kapcsolatban is. A bírálatok túlnyomó többségét a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület vagy a fajtaklubok, illetve németországi központok is végzik.

A konkrét diszplázia vizsgálat minden vizsgált állat esetében egységes előírás szerint, azonos módon történik több mint 10 év óta. Ezen előírás szerint a vizsgálatot megfelelően elernyedt izomtónusban kell végezni, ami gyakorlatilag altatást igényel, amelyhez az állatot koplaltatni szükséges.

Időigényes vizsgálatokról lévén szó, ezeket előzetes időpont egyeztetés alapján végezzük. Időpontot az 52/531-663; 52/531-664, vagy a 06-70/376-1172-es telefonszámon lehet kérni.