Babesiosis

 

Tavasszal és ősszel, valamint enyhe téli időszakokban a leggyakrabban előforduló kullancs okozta megbetegedés a babesiosis.

 

A kórképért felelős egysejtű parazita (Babesia canis, Babesia gibsoni) a fertőzött kullancsok vérszívásakor kerül be a kutyák szervezetébe, ahol a vörösvértestekben élősködik. Általánosságban elmondható, hogy a kórokozó beoltásához min. 24 óra vérszívás szükséges.

 

1. ábra: kullancs a bőrbe fúródva

 

 

2. ábra: Babesia canis a vörösvértestben

 

 

A betegség lappangási ideje igen változó lehet, de általában 2-3 napon (max. 1 hét) belül jelentkeznek a legelső tünetek. Kezdeti stádiumban magas lázzal (akár 41°C), elesettséggel, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár. A vörösvértest szétesés miatti vérszegénységből adódóan az állatok gyengék, nem szívesen mozognak, oxigénhiányos állapotba kerülnek. A vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (hemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet “véresre”, sötétbarnásra színezi, a látható nyálkahártyák sápadttá és sárgás színezetűvé válnak. Elhúzódó esetekben a vesék és a máj is súlyos károsodást szenvedhet, ami hatással lehet az állat további életére is.

3. ábra: sápadt száj nyálkahártya

 

 

 

4. ábra: sárgásra elszíneződött száj nyálkahártya

 

 

Kezelés nélkül a súlyosabb esetek sajnos akár végzetesek is lehetnek. Az időben felismert babesiosis nagyon jól kezelhető, viszont az olyan elhanyagolt esetek kórjóslata, ahol már veseelégtelenség is fellépett, meglehetősen rossz és az állat gyógyítása is sokkal költségesebb. Ezért nagyon fontos a gyógykezelés megkezdése még a kezdeti stádiumban. Amennyiben kutyánkban kullancsot találunk, és ezután a magatartásában bármilyen változás bekövetkezik, bágyadttá, étvágytalanná válik, azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne várjuk meg, amíg a vizelete elszíneződik. A kezelés alapvetően a kórokozót elpusztító készítmény beadásából és legtöbbször néhány napig tartó infúziós terápiából áll, utóbbival segítve a vesefunkciót.

5. ábra: a kezelésben alapvető az infúziós terápia

 

Mivel a több napig tartó kezelés általában költséges, érdemes a megelőzésre fordítani a hangsúlyt. Már a kullancs szezon kezdete előtt hasznos beszerezni a védekezésben használt nyakörveket és spot on készítményeket. Az egyes termékek hatásmechanizmusa és hatástartama különböző, ezért vásárlás során kérje munkatársaink segítségét az állatának legoptimálisabb kullancsellenes készítmény kiválasztásában!