Kutyáink egészségen megőrzéséhez alapvető fontosságú a fertőző betegségek elleni immunizálás.

Védőoltások kutyák részére

Kedvenceink egészségének megőrzéséhez alapvető fontosságú a fertőző betegségek elleni immunizálás. Kölyökkorban, 8-10 hetes kortól ajánlatos egy alapimmunizálást végezni, majd az oltásokat évente megismételni.

Kötelező oltások

Veszettség elleni oltás

A veszettség halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely az állatokban és emberben is egyaránt előfordul. Mivel a veszettségben megbetegedett állat és ember gyógyíthatatlan, a megelőzés az egyetlen védekezési lehetőség. A kutyák veszettség elleni évenkénti védőoltását hazánkban jogszabály írja elő. Az oltás idejéről, módjáról, a jogszabályi hátteréről az állatorvos tud részletes felvilágosítást nyújtani.

Ajánlott oltások

Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás

Elsősorban fiatal kutyák, lázas általános tünetekkel, csillapíthatatlan, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal, nagyfokú elesettséggel, étvágytalansággal járó megbetegedése, amely kezelés nélkül gyakran elhulláshoz vezet. A megbetegedett kutyák bélsarukkal nagy mennyiségben ürítik a vírust, amely nagyfokú ragályozó, és ellenálló képessége miatt járványokat okoz. Bármilyen életkorú kutya megbetegedhet, de leggyakrabban az egy évesnél fiatalabb állatok tipikus megbetegedése. A széles körben kiterjedt vakcinázások következtében a betegség előfordulása csökkent, de oltatlan, főleg kölyökkutyákban ma is gyakran előfordul. Az idejében beadott védőoltás, majd az emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.

Kombinált oltás

A kutyák részére fejlesztett kombinált oltások a következő megbetegedések ellen nyújtanak védelmet: szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, parvovirusos bélgyulladás, parainfluenzás megbetegedés.

A szopornyica többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó lázas betegség, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg.

A kutya fertőző májgyulladása heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség.

A leptospirosis baktériumok által okozott megbetegedés, amely a bőr és a látható nyálkahártyák sárgaságával, barnás színű vizelettel, hányással, hasmenéssel, ritkán idegrendszeri tünetekkel jár.

A parvovirusos bélgyulladás a fiatal kutyák lázas általános tünetekkel, véres hasmenéssel, hányással, nagyfokú elesettséggel járó, kiszáradáshoz vezető megbetegedés.

A parainfluenzás megbetegedés a kennel köhögés tünetegyüttes részeként, felső légúti tüneteket okozó kórkép.

A kutyák kombinált oltással való immunizálása kölyökkortól évenként ajánlott.

Egyéb oltások

Babesiosis elleni védőoltás

A babesiosis itthon is, főleg szezonálisan (tavasszal és ősszel) előforduló, akár végzetes kimenetelű megbetegedés, amely kórokozója leggyakrabban a Babesia canis nevezetű parazita. Terjesztőik a kullancsok, amelyek állatainkon vérszívás során juttatják be a kórokozót a kutya szervezetébe, amely a vörösvérsejteket támadja meg és teszi tönkre azokat. A babesiás fertőzöttség tünetei a hirtelen fellépő magas láz, levertség, hányás, hasmenés, vérfogyottság, sárgaság, vérfestékvizelés miatti sötétbarna vizelet. A betegség ellen ma már létezik egy széleskörű hatással rendelkező oltóanyag, amellyel a kutyák már 6 hónapos kort betöltően immunizálhatók. Lényeges, hogy az oltás időpontját a kullancsok aktivitása szempontjából meghatározó évszak elé időzítsük

Lyme-kór elleni védőoltás

A Lyme-kór egy idült jellegű, több szervrendszert érintő betegség. A fertőző kullancs szúrását követő néhány hét, hónap elteltével a belázasodó kutya általános tüneteket mutat: kedvetlenség, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, krónikus ízületgyulladás, testszerte nyirokcsomó megnagyobbodás, szőrhullás. Ízületgyulladást leggyakrabban az elülső végtagokon lehet észlelni, ilyenkor egyik-másik ízület megduzzadása, fájdalmassága észlelhető. Néhány hét múlva a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak, esetenként azonban hetek, hónapok alatt idült sokízületi gyulladás alakul ki, a kutya sántít, nehezen, nem szívesen mozog. A beteg állatok legalább hat hétig tartó antibiotikum-kúrával eredményesen gyógyíthatók, ha a diagnózist hamar felállították, és a kezelést azonnal megkezdték. A Lyme-kór elleni vakcinázással kapcsolatosan állatorvosa tud bővebb tájékoztatást adni.

Kennel köhögés elleni vakcinázás

A kennel köhögés a kutyák légzőszervrendszerének rendkívül ragályos betegsége, amely bármilyen életkorú kutyát megbetegíthet. Általában csoportosan tartott kutyák felső légúti bántalma. A fertőzés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen érintkezéssel terjed. Rendszerint több kórokozó is szerepet játszik a kórkép kialakításában: parainfluenza-, adeno-, herpes-, reo-, és szopornyicavírusok valamint a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium. A kezdeti tünet a száraz, „csattanós” köhögés, enyhén lázas állapot és étvágytalanság. A megbetegedés ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, amelyre a nedvessé váló köhögés hívja fel a figyelmet. A betegség több kórokozója ellen is van vakcina.

Egyéb betegségek elleni vakcinák:

Borreliozis, Coronavírus, Tetnusz, Herpes, Gombás bőrfertőzések.